Blog

Télen is védd a szemed! Szemüveg előtét téli használata

Szemvédelem szemüveg előtéttel

Talán sokan nem is gondolják, de télen is fokozottan védenünk kell szemünket a környezeti hatásoktól. A kényelem és a szem egészsége szempontjából is előnyösek a polarizált szemüveg előtétek az év minden szakában, így télen is. Legyen szó autóvezetésről, kirándulásról, vagy csupán a hétköznapokról, a szél, a hó, a hideg levegő és a napsugárzás nem kímélik szemünket. A polarizált szemüveg előtéteknek köszönhetően, akkor is egyszerűen védekezhetünk ellenük, ha dioptriás szemüveget kell hordanunk.

Milyen környezeti hatások ellen védekezhetünk szemüveg előtéttel télen?

szemvédelem télenMíg nyáron csupán az erős napsugárzástól kell óvnunk szemünket, télen egyéb káros környezeti hatások ellen is védekeznünk kell, ezért fokozottan ajánlott a szemüveg előtét használata. Ilyenkor is figyelnünk kell az UV sugárzásra, mely a hideg hónapokban is veszélyezteti szemünk egészségét. Az UV sugárzásnak kétféle típusa van, az UVA és az UVB. Ezek közül az UVA ugyanúgy jelen van télen is, mint nyáron. Havazás esetén fokozott veszélyt jelent, hisz a hó és a jég képes visszaverni a káros UV sugárzás akár kétszeresét is. Ez irritációt, gyulladást okozhat, de a havas környezetben szemvédelem nélkül akár ideiglenes látásvesztést, vagyis hóvakságot is tapasztalhatunk. Éppen ezért a polarizált szemüveg előtét télen is hasznos szemüveg kiegészítő, hisz blokkolja a nap nem párhuzamos sugarait, ezzel javítják a látás minőségét, miközben védelmet is biztosítanak a szemnek. Ez autóvezetésnél is rendkívül hasznos, hiszen nappal szemben haladva rendkívül kellemetlen és balesetveszélyes lehet polarizált előtét nélküli szemüvegben vezetni. Az egyéb környezeti hatások nem csak a szemünkre, de szemüvegünkre is rossz hatással lehetnek. Hóesés, szél, hófúvás esetén a dioptriás lencsénket meg tudjuk védeni szemüveg előtéttel, melyet beltérbe érve egyszerűen levehetünk, és akár később is letisztíthatunk.

Egy téli, havas erdei séta közben, észrevettem, hogy a hó és a napfény együtt sokkal intenzívebb fényhatást eredményezett, ami zavaró volt számomra. A szemem folyamatosan könnyezett, és éreztem, hogy feszültté válik a tekintetem. Ekkor próbáltam ki először a feleségem polarizált szemüveg előtétet, ami jelentősen csökkentette a vakító fényt és megnyugtatóbbá tette a látást, így sokkal kényelmesebben tudtam élvezni a környezetet és a kirándulást. Miután haza értünk, leültem a számítógép elé és magamnak is rendeltem szemüveg előtétet.

Hogyan válasszunk szemüveg előtétet?Polár szemüveg előtét

Szemüvegünkre választhatunk ráakasztós vagy csiptetős napszemüveg előtétet. A felhajtható verziót nem kell minden használat után eltenni, csupán felhajtani, így bármikor kéznél van. Ez praktikus lehet például vezetés közben, hisz a fényviszonyok gyorsan és gyakran változhatnak, ez pedig befolyással van a vezetés kényelmére és biztonságára egyaránt. Ilyenkor nagy segítség, ha egy mozdulattal ráhajthatjuk a polarizált előtétet a szemüvegünkre. Ez esetben a csiptetős verzió remek választás. Amennyiben mégsem volna ideális a szemüveg viselőjének az előtét felhajtása, a ráakasztós, nem felhajtható változat megfelelő választás lehet. Ha a hétköznapokra keres szemüveg kiegészítőt, a ráakasztós változatot könnyen le lehet venni a szemüvegről és eltenni, hogy beltérben ne is legyen rajta a szemüvegen. Az akasztójának köszönhetően pedig amint szükséges, könnyen felakasztható újra a szemüvegre. Ha van polarizált szemüveg előtétünk, nem kell választanunk, hogy jól lássunk, vagy inkább védjük a szemünket, és még sincs szükség dioptriás napszemüvegre.

Webshop-unkban számos szemüveg kiegészítő közül válogathat. Polarizált szemüveg előtétek különböző színben, formában és kivitelben elérhetőek.